Buitenland

Amnesty: Geerdink slachtoffer Turkse oorlog tegen journalistiek

02-02-2015 22:00

Journaliste Frédrike Geerdink is het jongste slachtoffer van de Turkse oorlog tegen de journalistiek. Haar vervolging is helaas niet verrassend, schrijft professor Howard Eissenstat, landendeskundige voor Turkije bij de Amerikaanse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag.

Kritiek

De vervolging van journalisten is bepaald geen zeldzaam fenomeen, er gaat zelden een week voorbij dat er geen journalist in Turkije wordt vervolgd. Zorgwekkend is wel dat buitenlandse journalisten steeds vaker worden getroffen. Dat is een teken dat de Turkse overheid “zich steeds minder aantrekt van westerse kritiek”, aldus de hoogleraar geschiedenis van het Midden-Oosten.

Hij wijt de toename van het aantal zaken tegen journalisten aan politisering van de rechtspraak en een serie wetten waarmee het makkelijker is om mensen aan te pakken die zich kritisch zouden uitlaten over de staat. De politiek en dan met name de AK partij van president Tayyip Recep Erdogan laat de mogelijkheid de wetgeving te veranderen keer op keer aan zich voorbijgaan.

NVJ: Vervolging is ‘absurd’

De strafvervolging van Geerdink, die u onder andere ook van haar werk voor TPO Magazine kent, wordt door journalistenvakbond NVJ als “absurd” omschreven. De in Turkije wonende Nederlandse is een “professionele journaliste die gewoon haar werk doet”. Dit zegt de algemeen secretaris van de NVJ.
 

(ANP)