Binnenland

Koenders: ‘Intimidatie journalisten onaanvaardbaar’

07-01-2015 06:54

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag Turkse ambassadeurs en bewindslieden voorgehouden dat het intimideren van journalisten onaanvaardbaar is. Hij zei dit naar aanleiding van de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink eerder die dag.

Geerdink werd dinsdag op verdenking van terroristische propaganda enkele uren vastgehouden in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir. Ze werd later op de dag weer vrijgelaten.

Onacceptabel

Koenders zei over deze zaak onder meer: “Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel.”

Lof

Geerdink was vol lof over het optreden van Koenders. Tegenover RTL Nieuws zei zij: “Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb een land achter mij staan. Als zoiets gebeurt en je belt het consulaat, dan weet Koenders het een minuut later en dan onderneemt Nederland actie. Dat is geweldig. Al die journalisten hier hebben geen overheid achter zich staan.”

Zorgelijk

Koenders verklaarde verder dat Neerland zich nog steeds zorgen maakt over de burgerrechten en de rechtsstaat in Turkije. “In het afgelopen jaar werden de Turkse burgers geconfronteerd met inbreuken op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, met beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media”, aldus Koenders. “Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen.”

Lees ook: Journaliste Frederike Geerdink opgepakt in Turkije