Buitenland

Journaliste Fréderike Geerdink hangt één tot vijf jaar celstraf in Turkije boven hoofd

02-02-2015 17:44

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd. Het Turkse persbureau DHA meldde maandag dat de aanklager in Diyarbakir haar vervolgt voor “het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”.

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt in een reactie dat als Geerdink vervolgd wordt voor propaganda voor een terreurorganisatie, dat “opnieuw een verontrustende illustratie is van de verslechterende persvrijheid in Turkije”. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat inmiddels in antwoord op vragen van oppositiepartijen weten dat de Nederlandse ambassade in Ankara in contact staat met Geerdink en de zaak volgt.

Bert Koenders

De journaliste werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. De arrestatie vond plaats op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. Geerdink, onder andere werkzaam voor Het Parool en The Independent, is woonachtig in Diyarbakir en specialiseert zich in de Koerdische kwestie. Afgelopen week bezocht ze Kobani.

Zelf wist Geerdink nog van niks. “Ik ga morgen met mijn advocaat naar de rechtbank om de documenten in te zien,” aldus de aangedane journalist tegen het ANP.

“Koenders moet uitleg eisen”

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken moet zich inzetten voor Geerdink, dat vinden oppositiepartijen als CDA, SP en D66, die pleiten voor actie van Koenders.

“De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen”, zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Voor hem toont de vervolging van Geerdink aan dat het “Heel slecht gesteld is” met de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten in Turkije.

Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt. Geerdink wordt vervolgd voor “het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”. Volgens Van Bommel maakt de Turkse wetgeving je al schuldig als je maar schrijft over de Koerdische PKK of mensen van de PVV ontmoet. Turkije glijdt op deze manier af naar een autoritaire staat, aldus Van Bommel.

 

(TPO / ANP)