Buitenland

Mehmet Ulgur is weer vrijgelaten

07-01-2015 09:37

Met updates Turkije heeft opnieuw een Nederlandse journalist aangehouden. Het gaat om de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulgur. Hij werd woensdagochtend op de luchthaven van Istanbul aangehouden, meldt Villamedia. Gisteren al werd journaliste Fredike Geerdink opgepakt en uren vastgehouden.

Update 10:55 –

Update 10:52: – Ulgur zou weer zijn vrijgelaten, meldt BNR.

Update 09:59 –  Ulgur kan zittend in de politieauto wel bellen en reageert bij Radio 1.

Maken van foto’s

Thomas Bruning van de NVJ meldt dat hij direct contact heeft gezocht met het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Minister Koenders is nog in Turkije. Misschien maakt dat nog een verschil,” zegt Bruning.

Ulger werd volgens zijn vrouw uit de rij voor de douane gehaald en meegenomen voor verhoor.

Tegen de Nederlands-Turkse journalist is verteld dat hij zich moet verantwoorden voor het maken van foto’s tijdens een rechtszaak. Ulger was destijds als waarnemer van de NVJ aanwezig tijdens de zaak tegen de Nederlandse journaliste Fusun Erdogan. Die was destijds nog veroordeeld tot levenslang.  Inmiddels is Erdogan vrijgelaten.

Koenders: onaanvaardbaar

Gisteren zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders nog dat de intimidatie van journalisten ‘onaanvaardbaar’ is.

“Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel.”