Nieuws

OM vervolgt trappende man op brommer uit Schilderswijk

16-10-2014 18:06

Het Openbaar Ministerie vervolgt een man die Fabrice Schomberg, een joodse bewoner in de Haagse Schilderswijk, in september heeft bedreigd. De man bevond zich in een groep die Schomberg uitschold voor ‘kankerjood’ en omver probeerde te rijden op een brommer. Het OM heeft bevestigd dat het gaat om de man op de brommer. 

Processtukken

Het feit dat de man vervolgd wordt, blijkt uit processtukken die ThePostOnline donderdagmiddag heeft ingezien. De verdachte A. O.-Y. moet zich op 17 december melden bij de rechtbank in Den Haag. Schomberg deed op 14 september aangifte van bedreiging bij de politie aan de Hoefkade in Den Haag. In het processtuk staat overigens abusievelijk 14 oktober als aangiftedatum.

De zaak zorgde voor veel ophef in de explosieve Haagse volksbuurt. Schomberg werd bedreigd nadat hij met een keppel de wijk introk, gevolgd door een cameraploeg van EO 3 Onderzoekt. Er waren al eerder antisemitische incidenten geweest in de wijk die in meerderheid wordt bevolkt door moslims.

Joodse hofje

Schomberg probeert al een tijd multireligieuze bijeenkomsten te houden in de wijk, maar de vredestichter wordt daarbij nogal gehinderd. Vorige week werd bekend dat de politie de religieuze jood adviseerde geen loofhuttenruimte te bouwen om te voorkomen dat ‘vandalen’ vernielingen zouden aanbrengen.

Schomberg woont in een wijk waar nog een tiental andere joden wonen, waarvan een aantal zegt te willen verhuizen vanwege de antisemitische sfeer in de wijk. Dagblad Trouw beschuldigde Schomberg deze week de aanval deels over zichzelf te hebben afgeroepen, omdat Schomberg een ‘notoire overlastveroorzaker’ zou zijn.

Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.