Binnenland

Opnieuw joodse bewoner van Schilderswijk bedreigd

06-09-2014 15:11

Fabrice Schomberg, een inwoner van het zogeheten joodse hofje in de Haagse Schilderswijk, is vrijdagavond opnieuw uitgescholden en bedreigd nadat hij met een keppel de wijk introk in bijzijn van een cameraploeg van de EO. Hij deed zaterdagmiddag aangifte bij de politie.

Schomberg, die deze week bij de Haagse gemeente een urgentieverklaring aanvroeg om in een ander stadsdeel een huurwoning te krijgen, werd al eerder uitgescholden. Hij droeg daarom geen keppel meer in de wijk. Schomberg en enkele andere joodse bewoners van het hofje willen al langere tijd uit de Schilderswijk vertrekken na bedreigingen. Eén van hen is inmiddels vertrokken.

“Ik ging met cameraploeg en twee beveiligers en met een keppel op naar de markt. Naar mijn vriend en winkelhouder Ali. Maar toen ging het al snel mis. Ik werd uitgescholden voor kankerjood en achtervolgd door jongeren. Een jongen probeerde mij om te rijden met een scooter. Hij probeerd emij te schoppen.”, verklaart de in Engeland geboren schrijver zaterdag tegen ThePostOnline. “Het was heftiger dan ooit.”

In een email schreef Schomberg vrijdagnacht naar vrienden en bekenden:

“They followed us to another square on the way to the market and shouted more things and one guy drove his scooter on the pavement and tried to run me down and kick me, I had to move away from him and it was filmed by the crew, so when I came back I called the police, they came over and tomorrow I’ll be filing a complaint.”

 

Keppelsolidariteit

De EO bevestigt bij monde van een redacteur van het EO-programma 3 onderzoekt dat er ‘incidenten’ hebben plaatsgevonden. Schomberg deed zaterdagmiddag rond half drie aangifte bij de politie.

De schrijver werkt nu aan een solidariteitsactie waarbij sympathisanten met een keppel door de Schilderswijk kunnen lopen om steun te betuigen aan bedreigde joodse bewoners. Sommige andere joden in de wijk zijn niet gerust op de actie van Schomberg.

Een criticus van Schomberg is D66 politicus Itai Cohn, een joodse man die ook in de wijk resideert. Tegenover ThePostOnline verklaarde Cohn eerder al dat sommige (Nederlandse) joden de neiging hebben zich te wentelen in slachtofferschap zonder overigens iets af te doen aan de afschuwelijke spreekkoren.”

Volgens Schomberg relativeert Cohn de situatie te veel. In een mail schrijft Schomberg: 

 

“I think some people say there is no problem since they don’t want to make things worse and hope things will pass, in Dutch they say vanzelf, but this won’t pass vanzelf.”

Schomberg zal regelmatig van zijn ervaringen verslag doen vanaf de vandaag gelanceerde site www.schilderswijk.org

Lees ook

Deel van joden in Schilderswijk wil vertrekken na rellen

studioschilderswijk2