Weten & Tech

Ruimtesonde Cassini ziet vreemd object op Saturnus-maan

30-09-2014 10:37

Op Mars worden er aan de lopende band vreemde objecten gevonden. Zo staat er op de rode planeet een stoplicht, en werd er eerder een versteende hagedis aangetroffen. Het grote verschil met het object dat dit keer op Saturnus-maan Titan is aangetroffen zit hem in de ontdekkers. Dat zijn geen ufologen, maar echte wetenschappers van NASA. En die staan voor een raadsel.

Volgens die wetenschappers is dat prima. “Science loves a mystery, and with this enigmatic feature, we have a thrilling example of ongoing change on Titan,” aldus Stephen Wall, die namens NASA het radarteam van Cassini leidt. Wat is er aan de hand?

Cassini is een ruimtevaartuig dat Saturnus, Jupiter en de manen van die planeten onderzoekt. Naast een enorme hoeveelheid foto’s gebruikt het daarbij ook een radar. Op die radar was in juli 2013 ineens een helder object van 260 vierkante kilometer te zien dat zich bevond in een zee op Titan. Die zee bestaat voornamelijk uit vloeibare koolwaterstoffen. Een paar maanden later was het weer verdwenen, om deze maand weer terug te keren.
pia18430_0
Uit tests blijkt dat de radar voor 100% werkt. Ook is het geen ruis in de verzamelde data, waarmee de simpelste verklaring is uitgesloten. Verdamping uit de zee kan ook niet, terwijl de kustlijn van Ligeia Mare niet veranderd is.

NASA zoekt nu in de richting van golven, opstijgende bellen, drijvende vaste stoffen of stoffen die net onder de oppervlakte zweven. Men sluit ook niet uit dat het te maken heeft met veranderende seizoenen. Het onderzoek is pas net begonnen. Later meer over deze intrigerende kwestie. Hieronder beeld van de meren van Titan in een video, en wat foto’s van de maan en haar planeet Saturnus.

https://www.youtube.com/watch?v=MFZqh3yDHok

tweesat eensat driesat