Binnenland

Kamer wil opheldering over fraude Haagse Hogeschool

14-07-2014 15:18

De nachtmerrie van de Haagse Hogeschool is voorlopig nog lang niet voorbij. Nadat de school vandaag aangifte deed heeft politiek Den Haag zich inmiddels ook met de kwestie bemoeid. De PVV en de SP stellen Kamervragen over de fraude, die vrijdag aan het licht  kwam. 

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is geschrokken van de fraude. ”Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht”, aldys Van Dijk. ”Er moet aangifte worden gedaan van tentamenfraude en tentamendiefstal. Deze tentamenfraude bij de Haagse Hogeschool klinkt erger dan het gesjoemel met diploma’s bij Inholland,” zegt Van Dijk tegen Omroep West.

Zijn PVV-collega Harm Beertema is ook geschokt. “Het hbo wordt te grabbel gegooid. Op deze manier worden diploma’s niets meer waard. Ik kijk er daarom niet van op als werkgevers geen waarde meer hechten aan hbo-diploma’s”, zegt Beertema.

“Dit is werkelijk verschrikkelijk. De lessen van Inholland zijn blijkbaar nog niet geleerd. Ik heb van oud-studenten aan de Haagse Hogeschool gehoord dat studenten zelf surveilleren bij tentamens, zonder controle. Dat kan dus echt niet,” aldus de parlementariër die in een eerder leven zelf Nederlands doceerde.

Het is nog onduidelijk hoeveel studenten hebben gefraudeerd. Het bleek dat tentamens te koop worden, nog voordat ze gemaakt werden. Zeven studenten zijn voorlopig geschorst en bureau Hoffman doet onderzoek naar de fraude.