Binnenland

Zinloos geweld plegende scholier vertelt zijn verhaal

19-06-2014 15:49

Donderdag dook een filmpje op waarop een leerling van het Kamerlingh Onnes College in Groningen is te zien die een medeleerling met één klap naar de grond slaat. Andere leerlingen doen niks en kijken toe. Eén van hen wil ingrijpen, maar wordt door de rest tot de orde geroepen. ThePostOnline sprak met de 15-jarige dader (volledige naam bij de redactie bekend).

 

De beelden spreken voor zich. Kun je uitleggen waarom je hem tegen de grond hebt geslagen?

“We waren met wat vrienden aan het ouwehoeren en hadden een fiets van een vriend aan een hek vastgemaakt. Gewoon, geintje. Deze jongen wilde er ineens met het slot vandoor gaan en gooide het daarna naar ons toe. Ik was niet van plan hem te slaan, maar er stonden ineens veel mensen omheen en mensen waren aan het filmen. Ik wist niet wat ik moest doen, opeens sloeg ik hem. Ik was dat niet van plan, het was onnodig en niet mijn bedoeling.”

 

Hoe is dit incident afgehandeld op school?

“Het gebeurde op een woensdag, de donderdag heb ik de hele dag moeten werken in een hok. Op vrijdag en maandag waren we vrij en op dinsdag moest ik samen met het slachtoffer en zijn mentor bij de teamleider komen. Ik heb mijn excuses aangeboden en gezegd dat ik opgefokt raakte door al die mensen die aan het filmen waren en dat het toen gebeurde zoals het gebeurde. Hij accepteerde dat en toen was het klaar.”

 

Had je hem niet eerder uit jezelf excuses kunnen aanbieden?

“Had gekund, maar het was denk ik beter het te laten rusten. Ik weet ook niet of hij het fijn had gevonden als ik hem gebeld had.”

 

Wat vind je ervan dat dit filmpje op internet is beland?

“Ik weet wie het heeft gedaan en ga aangifte tegen hem doen. Hij had dit nooit zonder mijn toestemming op internet mogen zetten, met mijn gezicht herkenbaar in beeld. Ik word door iedereen gebeld en geappt dat ik op De Telegraaf sta en ik krijg heel veel vriendschapsverzoeken op Facebook van mensen die ik niet ken. Ook krijg ik veel berichten van mensen die zeggen dat ze weten waar ik woon en dat ze me gaan pakken.”

 

Wij hebben de persoon die het online heeft gezet gesproken. Hij zegt dit gedaan te hebben omdat dit soort geweld moet stoppen. We zien nu in korte tijd meerdere van dit soort filmpjes op internet verschijnen. Is dit normaal tegenwoordig?

“Ik vind het onzin dat iedereen dit soort dingen filmt. Die jongen die ons uit elkaar wilde halen werd door de rest tot de orde geroepen. Mensen willen vooral zien dat iemand wordt geslagen.”

 

ThePostOnline heeft ook gesproken met de moeder van de geïnterviewde. Zij geeft aan te balen van alle commotie en heeft bovenstaande gelezen en geauthoriseerd voor publicatie.

De directeur van het Kamerlingh Onnes College was niet bereikbaar voor commentaar, maar heeft vanmorgen bij De Telegraaf al wel zijn licht op de zaak laten schijnen.

 

Lees ook:

Opnieuw filmpje mishandeling op internet
15-jarige jongen aangehouden voor mishandelen meisje
VIDEO: Meisje in elkaar getrapt door ander meisje