Binnenland

Joris Demmink wil niet dat u deze documentaire ziet

19-02-2014 15:12

De onderzoeksrechter in Utrecht heeft negen getuigen opgeroepen voor een voorlopig getuigenverhoor over een Amerikaanse documentaire waarin Joris Demmink voorkomt, voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie. In de documentaire Dutch Injustice wordt Demmink beschuldigd van seksuele handelingen bij een 14-jarige jongen die gedwongen in de prostitutie moest werken. Dat zou in de jaren 90 zijn gebeurd. De raadsman van Demmink wil geen extra aandacht voor de 20 minuten durende documentaire terwijl deze sinds woensdag 8 augustus 2012 op YouTube staat.

Stichting De Roestige Spijker, een platform dat ijvert voor berechting van Demmink, wil de documentaire in Nederland breed onder de aandacht brengen. Demmink heeft daar bezwaar tegen gemaakt, omdat zijn persoonlijke integriteit aangetast zou worden. De rechtbank heeft zes dagen in maart en april uitgetrokken voor de openbare verhoren. De Roestige Spijker had om de verhoren gevraagd ‘in verband met de noodzakelijke waarheidsvinding’, aldus advocaat Matthijs Kaaks. De stichting wil de documentaire kunnen verspreiden ‘zonder een proces aan de broek te krijgen wegens smaad.’ De raadsman van Demmink stelde dat ‘verdere verspreiding van de film als onrechtmatig zal worden beschouwd’. Het getuigenverhoor moet daar nu meer duidelijkheid over scheppen.

Het Openbaar Ministerie is begin februari begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink, voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is gebeurd in reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem vorige maand, meldt het OM woensdag. Volgens dit hof ligt er genoeg informatie op tafel die ‘voldoende aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting’. Daarom moet justitie nader onderzoek doen.

De documentaire ziet u hieronder:

Lees ook

Joris Demmink tóch voor de rechter

ANP/TPO