Binnenland

Joris Demmink tóch voor de rechter

21-01-2014 12:37

Voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie  Joris Demmink moet door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk vervolgd worden wegens vermoedens van seksuele delicten. Dat besloot het gerechtshof in Arnhem dinsdagmiddag, zo meldt NRC Handelsblad-redacteur Marcel Haenen op Twitter.

CDA wil einde aan financiële steun Demmink

Het CDA wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten onmiddellijk stopt met het betalen van de advocatenkosten van Demmink. Vervolging wegens een zedenmisdrijf is een pure privézaak, zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam tegen het ANP. “Goed dat nu nader onderzoek wordt gedaan en een onafhankelijke rechter de zaak bekijkt.  Ook de SP is die mening toegedaan.

Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Opeenvolgende ministers hebben Demmink altijd in bescherming genomen. Eind 2012 nam minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) het nog voor hem op. De vraag is nu voor hoelang nog.

Een Parool-verslaggever meldt:

Advocaat: ‘Demmink treft geen blaam’

Een strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink zal ‘bevestigen dat Demmink geen blaam treft’. Dat schrijft zijn advocaat Mischa Wladimiroff dinsdag in een reactie op het nieuws dat het OM Demmink alsnog moet vervolgen. Wladimiroff zal verder geen mededelingen doen.

Demmink heeft altijd ontkend

De oud-ambtenaar wordt al jaren in verband gebracht met seksueel misbruik van een minderjarige Turkse jongen. Demmink heeft altijd ontkend en gezegd dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest. Tot nu toe had het OM nog geen aanleiding gezien om de voormalige topambtenaar te vervolgen.

De Rijksrecherche deed in opdracht van justitie wel al eens eerder onderzoek naar Demmink, hoewel ze twijfelde aan de betrouwbaarheid van aangiftes. Gezien de ernst van de beschuldigingen werd er toch een onderzoek ingesteld, maar daaruit bleken geen strafbare feiten, meldde het Openbaar Ministerie in februari 2012.

Lees ook

NRC – Hof: OM moet Joris Demmink vervolgen voor seksuele delicten

Justitie betaalt advocaten-kosten Demmink

Demmink-kwestie ettert door, ook in Europa