Binnenland

TPO-verslaggever bedreigd bij ‘Zwarte Piet Niet’-bijeenkomst, gedwongen foto’s te wissen

22-02-2015 11:57

Update: de organisatie heeft inmiddels gereageerd.

ThePostOnline (TPO)-verslaggever Robert Engel is zaterdag bij het evenement Kick out Zwarte Piet/Zwarte Piet Niet-Kick Off 2015 ‘door meerdere mannen bedreigd in een gangetje’ en gedwongen zijn foto’s te wissen. Dat liet Engel via email aan de redactie weten. 

Volgens Engel werd de zaal ‘opgehitst’ door spreker Kevin P. Roberson en werd aan de aanwezigen verteld dat ‘TPO racistisch is’. Vervolgens werd hij ‘door een meisje meegetrokken en bedreigd door meerdere lieden’ die hem onder bedreiging van geweld dwongen zijn foto’s te wissen.

Engel was op afspraak en uitnodiging aanwezig als journalist om verslag te doen en had ook toestemming gekregen foto’s te maken.

Wel was het voor iedereen, dus ook voor verslaggevers, verplicht vijf euro entree te betalen.

Engel zelf in een email aan de redactie:

 

“Het was een boeiende bijeenkomst. Prima sprekers, waar ik het vooral niet mee eens was, maar het waren goede sprekers. Tot aan de pauze sprak men de zaal toe. Na de pauze was het tijd voor inspraak. Na een korte discussie (er was niet teveel tijd) was er tijd voor de rondvraag. Kevin P. Roberson stond op, en richtte zich direct tot mij. Hij beschuldigde mij van racistische uitlatingen en beschuldigde TPO van racisme. Ik wilde mij niet die zaal uit laten jagen, want ik had meteen in de gaten dat men het op mij had gemunt.

Een meisje vroeg of ik journalist was en mee wilde. Ik bedacht dat ik beter met ze mee kon gaan. In de corridor tussen de zaal en de foyer gingen de deuren dicht, en vijf man met het schuim op de bek beten mij toe dat ik racist was. Op mijn ontkennen riep men dat ik het wel was, wegens ThePostOnline. Eentje had TPO gelezen en ‘gezien dat ik racist was’. Ze zeiden: ‘Camera legen of we slaan je verrot’.

Ik kon zo snel in het donker de knoppen niet vinden, waarop ze mijn camera vastgrepen. Ik rukte los en kon de schijf formatteren. Het onderwerp was me even te matig om mij los te rukken, lukte mij toch niet, tussen vijf van die gasten. Eentje kwam trouwens al in de zaal dreigen naast mij zitten.

Buiten de corridor ben ik naar de deur gelopen en ben weggerend, heb pas om de hoek weer omgekeken.”

 

Een van de organisatoren is Kno’Ledge Cesare. Telefonisch reageert hij:

 

“Ik heb het niet meegekregen want wij waren in de zaal. Ik ben erg geschrokken en ik ga dit uitzoeken. Het is heel vervelend ook omdat wij Robert Engel als verslaggever hadden geaccrediteerd. Bij een volgende keer zullen we dat ook duidelijker maken, dat journalisten herkenbaarder zijn als journalist waardoor duidelijk is dat ze journalist zijn, bij ons te gast zijn en dat het publiek dus snapt dat ze daar hun werk doen. Iedereen is weg nu en ik ga dit uitzoeken.”

 

Meerdere getuigen die in de zaal aanwezig waren konden aan de redactie bevestigen dat “Robert Engel ter sprake kwam” en dat iemand “inderdaad zei dat Engel stukjes schrijft en foto’s maakt voor TPO en vervolgens de waarheid verdraait.”

De gewiste foto’s proberen we terug te halen met recovery software.

Lees ook

Reportage: Waarom er maar één foto bij dit artikel staat