Nederland heeft ‘Jihadbelt’

05-09-2014 07:11

De jihadistische beweging in Nederland is geconcentreerd in drie regio’s, blijkt uit een inventarisatie van Trouw. Per regio gaat het om tientallen jihadisten die van plan zijn om naar Syrië of Irak te gaan, die vlak voor vertrek zijn tegengehouden door de autoriteiten, al in het oorlogsgebied zitten of inmiddels al zijn teruggekeerd.

Het grootste netwerk is dat van de regio Zuidwest-Nederland met jihadisten uit Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda. Een ander regionaal netwerk is dat van Arnhem en Nijmegen. In het midden van het land zijn er verbanden tussen jihadisten en sympathisanten in Utrecht, Almere, Hilversum, Zeist en Huizen.

Volgens hoogleraar (contra)terrorisme Edwin Bakker zijn deze netwerken vooral ontstaan uit vriendschappen, familiebanden en huwelijken. De netwerken zijn  verspreid door het midden van Nederland, waardoor er een soort ‘jihadbelt’ ontstaat. De drie clusters hebben ook onderlinge banden met elkaar. Die schakel bestaat in enkele gevallen uit slechts één persoon, maar deze heeft dan vanuit zijn of haar eigen kring contacten met de andere jjihadistische netwerken. Via internet en sociale media hebben de netwerken onderling veelvuldig contact.