Nieuws

Polen blijven langer en dat kost ons miljoenen

04-01-2013 15:43

Er verschijnt vanaf volgende vrijdag (14-1) een krant in het Pools in Nederlands. ‘PoPulska’ is verkrijgbaar in Limburg en moet Poolse arbeidsmigranten beter laten integreren in Nederland, meldt L1. De krant komt eens in de twee weken uit en gaat over onder andere wonen, werken, cultuur en actualiteit.

Integratie

Het is natuurlijk niet zo dat het makkelijker wordt voor de Polen om mee te kletsen bij de koffieautomaat als de krant slechts in het Pools gedrukt wordt. Al valt het initiatief van Guido Keutgen te bejubelen: Polen leren zo wat er gaande is in Nederland. De Telegraaf of Volkskrant kunnen ze nog niet lezen, want ze zijn de taal nog niet meester.

Langer verblijf

Integratie is echter alleen nodig als iemand langer verblijft in een land. Voor een zomerbaantje in Ibiza volstaat een handvol Spaanse woorden. Blijven Polen langer in Nederland? Onze sociale voorzieningen zijn talloze malen beter dan in Polen en er is hier werk te vinden. Werk wat we zelf liever niet doen.

Migratie is helaas niet geheel kosteloos. Onderzoeksbureau Nyfer berekende al eens dat de immigratie van niet-westerse allochtonen Nederland € 7,2 miljard per jaar kost. Elsevier kwam uit op € 6,1 miljard per jaar.

Kosten

SEO Economisch Onderzoek kwam tot de conclusie dat een tijdelijke migrant uit MOE-landen de schatkist 1800 euro meer oplevert dan hij kost. Afgelopen jaar leverde de meer dan 200.000 tijdelijke migranten in totaal zo’n 364 miljoen euro op. SEO hield in deze berekening alleen geen rekening met blijvende migranten.

MOE-landers die in Nederland blijven kosten ons meer dan ze afdragen. Hun kinderen moeten opgeleid worden en beginnen met een taalachterstand. Verder hebben ze recht op WAO, zorg, gebruik van voorzieningen, etc. Arbeidsmigratie heeft daarbij een groot effect op de arbeidsmarkt, doordat er nu banen ‘verloren’ gaan voor Nederlanders. Daarbij betalen MOE-landers minder belasting dan de gemiddelde Nederlander, want ze verdienen nou eenmaal minder. Deze ideeën zijn zelfs in PvdA-kringen geaccepteerd.

Nieuwe berekening

Het wordt dus tijd voor een nieuwe berekening van de kosten van migratie van Oost-Europeanen. Eentje die rekening houdt met blijvende migranten. Daar is een krant misschien wel het eerste voorbeeld van. Of we maken dezelfde fout als 40 á 50 jaar geleden, toen we ook dachten dat iedereen terug ging naar z’n land rond de Middellandse Zee.

De vraag is niet óf Polen in Nederland, maar hoeveel er de komende jaren zullen blijven en wat dat zal kosten. Als 2 miljoen niet-westerse migranten al meer dan 6 miljard kosten, dan hoef je geen raket-geleerde te zijn om te beseffen dat 200.000 Poolse migranten ons op de lange termijn miljoenen kost.