Weten & Tech

‘Smartphonemarkt bijna 20 procent gegroeid’

27-05-2015 21:25

STAMFORD – De wereldwijde markt voor smartphones is in een jaar tijd bijna 20 procent gegroeid. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van marktonderzoeker Gartner.

In totaal werden in het eerste kwartaal van 2015 zo’n 336 miljoen smartphones verkocht. Dat is een stijging van 19,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar, toen er wereldwijd ruim 280 miljoen toestellen over de toonbank gingen. Volgens Gartner zat het aantal verkochte smartphones vooral in de lift in de opkomende markten Azië (exclusief China), Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vooral lokale smartphonemerken vallen er in de smaak.

Mede door uitstekende prestaties in China wist Apple terreinwinst te boeken op de grote rivaal Samsung. De iPhonemaker zag het marktaandeel groeien van ruim 15 naar bijna 18 procent. De Zuid-Koreaanse concurrent moest juist een aantal procent inleveren. Samsung had in het eerste kwartaal van 2014 nog meer dan 30 procent van de markt in handen, tegenover ruim 24 procent een jaar later. Lenovo (5,6), Huawei (5,4) en LG Electronics (4,6 maken de top vijf compleet.

Android is nog steeds verreweg het populairste besturingssysteem. Bijna acht op de tien verkochte smartphones draaien op het OS van Google.