Binnenland

Landelijke actiedag aanpak growshops

26-05-2015 19:03

EINDHOVEN (ANP) – De politie heeft dinsdag een landelijke actiedag gehouden om growshops aan te pakken. In totaal zijn er door het hele land 27 invallen gedaan. Daarbij zijn op vijftien verschillende locaties goederen in beslag zijn genomen die kunnen worden gebruikt voor de illegale hennepteelt. Elf verdachten zijn aangehouden.

Tot de in beslag genomen goederen behoren groeilampen, ventilatoren, groeimiddelen, filters, verwarmings- en afzuigapparatuur. De politie heeft eveneens hennepzaad, een groot bedrag aan contant geld en een vuurwapen in beslag genomen.

In Eindhoven werd tijdens de controleactie een hennepkwekerij aangetroffen met daarin ruim driehonderd hennepplanten. Er werd illegaal stroom afgetapt. Bij de growshop werden twee mannen van 24 en 28 jaar uit Eindhoven aangehouden. Bij een inval in een growshop in Raamsdonksveer werden een veertigjarige man uit Vlijmen, een 53-jarige man uit Culemborg en een 38-jarige Rotterdammer gearresteerd. Er zijn minimaal drie vrachtwagens nodig om alle goederen af te voeren.

Opiumwet

In Amsterdam zijn er dinsdag nog geen controles van growshops geweest. Eigenaren zijn wel gewaarschuwd, meldde het Openbaar Ministerie.

De Opiumwet is met ingang van 1 maart aangepast. De voorbereidende handelingen van illegale hennepteelt zijn sindsdien strafbaar. Zogenoemde ‘facilitators’, zoals growshops en verhuurders van henneppanden, kunnen makkelijker worden aangepakt.