Binnenland

IS claimt aanslag op bijeenkomst met Wilders

05-05-2015 10:41

Terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de aanslag op een spotprentbijeenkomst in Texas opgeëist. De terroristen maakten dinsdag via hun eigen radiozender al-Bayan bekend dat zij achter de schietpartij zitten, zo meldde het Franse persbureau AFP.

Volgens AFP zei IS in de uitzending dat ‘twee soldaten van het kalifaat een aanval hebben gedaan op een kunstexpositie in Garland, Texas. De expositie portretteerde negatieve beelden van de Profeet Mohammed’.

Daarnaast had de groep nog een andere boodschap voor de Verenigde Staten: “Wat er aan komt is groter en nog erger. Jullie zullen de soldaten van ISIS verschrikkelijke dingen zien doen”. De aanslag in Garland markeert de eerste keer dat IS een aanslag op Amerikaans grondgebied opeist.

Link met IS al gelegd

Twee mannen openden in de nacht van zondag op maandag het vuur op de bijeenkomst, waar PVV-leider Geert Wilders de hoofdspreker was. Wilders was net weg, toen de terroristen een agent verwondden en zelf werden doodgeschoten.

Een van de daders had via een tweet gezegd loyaal te zijn aan IS. Ook via andere Twitteraccounts werd de aanslag al gekoppeld aan IS.

TPO/ANP