Binnenland

Aanslag na lezing Wilders bij cartoonwedstrijd VS

04-05-2015 02:17

GARLAND (ANP) – Er is zondag (lokale tijd) geschoten bij een Mohammed-cartoonwedstrijd in de stad Garland (Texas) waar Geert Wilders de hoofdspreker was. Dat melden Amerikaanse media. Wilders liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten.

Volgens de autoriteiten openden twee schutters vanuit een auto het vuur op een agent die voor het gebouw stond waar de bijeenkomst werd gehouden. De politie heeft de daders doodgeschoten. De agent raakte gewond, maar is buiten levensgevaar. De explosievenopruimingsdienst zoekt naar mogelijke explosieven in de auto en rondom de plek waar de streng beveiligde bijeenkomst werd gehouden.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft contact gehad met Wilders. ,,Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij”, liet Koenders weten in een reactie.

Wilders toonde op Twitter een foto die pal voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. ,,Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen”, schrijft hij erbij.

Op de bijeenkomst in de voorstad van Dallas was een expositie met Mohammed-cartoons. Ook zou een prijs van 10.000 dollar worden uitgereikt aan de beste cartoon. De bijeenkomst werd georganiseerd door de anti-islamorganisatie American Freedom Defense Initiative.

,,Dit is een aanslag op het vrije woord”, reageerde organisatrice Pamela Geller. Bezoekers zijn opgevangen in een nabij gelegen school.

Geert Wilders reageerde via sms bij de NOS ook op het incident. “Ik had net op het event een half uur gesproken over Freedom of Speech en cartoons en de gevaren van de islam en was net vertrokken toen het gebeurde. Vreselijk. Komt wel heel dichtbij zo. Hoop dat gewonde agent het goed maakt. Is aanslag op vrijheid van meningsuiting. Onacceptabel. Enige gepaste antwoord is: doorgaan. Maar makkelijk is het niet zo.”

De winnende cartoon was overigens deze:

cartoon