Binnenland

Marokkaan doet aangifte tegen RTVNH wegens kwetsende ‘jihadgezin’-posters

03-05-2015 18:51

Een Marokkaans-Nederlandse inwoner van Naarden heeft aangifte gedaan tegen de regionale omroep RTV Noord-Holland. Aanleiding zijn reclameposters van de omroep met de tekst ‘Huizen er nog andere jihadgezinnen in ‘t Gooi?’ 

De aangever voelt zich daardoor zwaar gediscrimineerd, zo blijkt uit de aangifte die het ANP heeft ingezien. Hij zegt dat de reclame hem doet denken aan het angst en haat zaaien in de Tweede Wereldoorlog.

Ook zegt hij dat hij sinds de poster er hangt meerdere keren is aangesproken op het fenomeen ‘jihadgezin’ – buurtbewoners vragen hem of “jullie het niet goed genoeg hebben in Nederland”. Hij heeft daardoor het gevoel dat hij zich moet verantwoorden.

De aangever wijst erop dat er nauwelijks ‘jihadgezinnen’ zijn in het Gooi. Er was eerder een geval van twee gezinnen uit Huizen die ervan verdacht werden uitreisplannen naar Syrië te hebben, maar daar bleek niet genoeg bewijs voor te zijn.

De poster heeft in Noord-Holland al eerder tot verontwaardiging geleid, onder meer op sociale media en bij PvdA, SP en het gemeentebestuur van Huizen.

Directeur Paul van Gessel van RTVNH liet afgelopen donderdag in het EO-programma Dit is de Dag weten dat hij de ophef niet begrijpt. “Wij zoomen per regio in Noord-Holland in op een thema dat daar speelt. In het Gooi zijn dat nou eenmaal jihadstrijders. Wij zijn een journalistieke organisatie en die stelt vragen. Waarom zou je hier geen reclame mee mogen maken? Wij stellen niemand in een kwaad daglicht.”

Anp