Buitenland

Terdoodveroordeelde in Indonesië getrouwd

27-04-2015 22:37

JAKARTA (ANP) – Een van de in Indonesië wegens drugsdelicten ter dood veroordeelde gevangenen de Australiër Andrew Chan, is getrouwd met de Indonesische Febyanti Herewila. De twee zijn waarschijnlijk slechts enkele dagen voor de executie van Chan in het huwelijk getreden, meldden Australische media maandag.

Chans broer Michael maakte na een bezoek aan ‘het Alcatraz van Indonesië’, het eiland (Nusa) Kambangan, de trouwerij bekend. De ‘bruidegom’ wordt waarschijnlijk in de eerste uren van woensdag ter dood gebracht met mogelijk acht andere wegens drugs ter dood veroordeelden, inclusief landgenoot Myuran Sukumaran.

Over de executies van de twee Australiërs was nog verwarring. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei dat die zoals gepland deze week worden uitgevoerd. Tal van media toonden al de doodskisten die er klaar voor staan. Maar ook werd maandag bekend dat het Constitutionele Hof zich 12 mei nog eens over de doodstraf van Chan en Sukumaran buigt.

Aangenomen wordt dat het hof praktisch de gang van zaken niet kan wijzigen. Daarmee komen de nieuwe executies op het gevangeniseiland Kambangan erg dichtbij. Het eiland vlak aan de kust, ongeveer 300 kilometer ten zuidoosten van Jakarta, is een erfenis is van de koloniale tijd. Toen verrezen er onder de Nederlanders acht gevangenissen, waarvan er nog drie gebruik zijn. Een gevangenis dateert uit 1950.