Buitenland

Schrijvers woest om toekennen prijs vrijheid van meningsuiting aan Charlie Hebdo

27-04-2015 18:15

Zes prominente schrijvers boycotten het jaarlijkse gala van de Amerikaanse afdeling van schrijversvereniging PEN in New York. Zij zijn het niet eens met de toekenning van de prijs voor de vrijheid van meningsuiting aan het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, zo meldde The New York Times maandag. Onder de schrijvers zijn Booker Prize-winnaars Peter Carey en Michael Ondaatje.

Het gala wordt volgende week dinsdag gehouden. De Australiër Carey zegt dat de PEN-afdeling blind is voor de “culturele arrogantie” van de Franse natie die zich niet moreel verplicht voelt jegens de grote minderheid van moslims in het land.

Salman Rushdie, de schrijver die jarenlang moest onderduiken omdat een fatwa tegen hem was afgekondigd na het publiceren van zijn roman De Duivelsverzen, heeft de reactie van de schrijvers veroordeeld.

Hij reageerde ook op de suggestie van de zes schrijvers dat het hier zou gaan om ‘een onderdrukte minderheid van moslims’. Volgens Rushdie ‘gaat het hier niet om een onderdrukte minderheid maar om de strijd tegen radicale islam.’

Rushdie noemde de zes schrijvers ‘fellow travelers van de radicale islam’. Dat is volgens hem een ‘very, very bad move’.

Salman Rushdie is oud-voorzitter van de PEN-organisatie.

Anp