Buitenland

Executie bedreigt 280 Indonesiërs buitenland

19-04-2015 17:53

JAKARTA (ANP) – Bijna 280 Indonesiërs in het buitenland lopen het risico dat ze worden geëxecuteerd omdat ze de doodstraf hebben gekregen, 36 van hen in Saudi-Arabië. De meesten zijn wegens moord veroordeeld. Dit heeft een Indonesische topambtenaar, Guntur Witjaksono, gezegd, meldde zondag The Jakarta Post.

Witjaksono zei in een toespraak dat de Indonesische diplomatie probeert 279 veroordeelden voor de doodstraf te behoeden, onder meer door familie van slachtoffers van de veroordeelden informeel te benaderen.

Sinds Joko Widodo in oktober vorig jaar president van Indonesië werd, is het land zelf weer begonnen doodstraffen te voltrekken, vooral wegens drugsdelicten. Widodo weigert gratie te verlenen. In januari werden zes mensen geëxecuteerd onder wie een Nederlander en vier andere buitenlanders. De volgende reeks executies moet het leven beëindigen van elf veroordeelden. De golf executies heeft tot grote spanningen geleid met onder meer Australië, Brazilië, Frankrijk, Nederland en Nigeria.