Binnenland

Mogelijk duidelijkheid alcoholslotweigeraar

01-04-2015 03:05

DEN HAAG (ANP) – Moeten mensen die in het verleden een alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen, maar het slot niet hebben laten inbouwen, hun rijbewijs terugkrijgen? De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in een kort geding dat is aangespannen tegen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de Staat.

Mensen die betrapt zijn met te veel alcohol op maar die geen alcoholslot laten inbouwen, zijn hun rijbewijs voor vijf jaar kwijt. Het programma kost 4000 tot 5000 euro.

De zaak in kort geding gaat over de situatie van twee automobilisten die in het verleden het programma opgelegd hebben gekregen van het CBR, maar dat vanwege hun financiële omstandigheden nooit hebben kunnen laten inbouwen. Een uitspraak in hun zaak kan voor andere mensen in dezelfde situatie weer aanleiding zijn om een procedure te beginnen.

Begin deze maand oordeelde de Raad van State (RvS) dat het alcoholslot niet meer opgelegd mag worden. De Raad van State zei daarbij dat het aan het CBR zelf is om te oordelen wat het met de gevallen uit het verleden gaat doen.

De advocaten vinden dat er nu sprake is van rechtsongelijkheid en dat het alcoholslotprogramma ook moet worden teruggedraaid voor mensen die het vóór de uitspraak van de Raad van State opgelegd hebben gekregen, maar niet hebben kunnen deelnemen.