Buitenland

‘Gesprekken met Iran gaan woensdag verder’

31-03-2015 19:10

LAUSANNE (ANP) – Volgens de Verenigde Staten is er in de huidige gesprekken met Iran over het nucleair programma van dat land genoeg vooruitgang geboekt om woensdag verder te praten. Dit zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond in Lausanne waar een reeks mogendheden met Iran onderhandelt.

De betrokken landen hadden afgesproken uiterlijk dinsdag een punt te zetten achter het touwtrekken over de nucleaire ambities van Iran. Maar het loopt naar het zich laat aanzien uit.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder had eerder op dinsdag al gezegd dat het mogelijk is dat in Lausanne ook na dinsdag over de kwestie verder wordt gepraat, ,,omdat we moeten doorgaan als het doel in zicht komt”.

Verder praten

De Amerikanen geven zo aan dat de partijen (China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Iran, Rusland en de VS) de ‘deadline’ niet halen, maar wel verder praten. Een lid van de Iraanse delegatie, Hamid Baidinejad, bevestigde dat ook. ,,We willen geen nucleaire overeenkomst, enkel om een overeenkomst te sluiten, maar we blijven praten tot we een akkoord bereiken over de omstreden punten.”

De partijen hadden zich zelf ten doel gesteld uiterlijk 31 maart tot een voorlopig akkoord te komen. Dat moet in de komende maanden uitgewerkt worden.

Iran wil snel van de internationale handelssancties af en bestrijdt dat zijn nucleaire programma iets te maken heeft met het verwerven van kernwapens. Grote westerse mogendheden verdenken Iran er al heel lang van een kernbom te willen maken. Ze proberen daarom samen met China en Rusland, Iran te dwingen van nucleaire activiteiten af te zien. De sancties zouden dan geleidelijk kunnen worden opgeheven.