Buitenland

Gegijzelde aanklager in Istanbul overleden

31-03-2015 19:25

ISTANBUL (ANP) – De Turkse politie heeft dinsdag in Istanbul een einde gemaakt aan een gijzeling in een rechtbank. Daarbij is de gegijzelde openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz, zo zwaargewond geraakt dat hij korte tijd later in het ziekenhuis overleed. De twee gijzelnemers zijn bij de inval gedood, meldde de politiechef van de stad.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat Kiraz door vijf kogels werd getroffen, waarvan drie in het hoofd. De politie begon naar eigen zeggen de bevrijdingsactie nadat er schoten waren gehoord in de ruimte waar de terroristen en de gijzelaar waren. Het is nog niet duidelijk of het om kogels van de politie of van de gijzelnemers gaat.

Turkse media meldden dat Kiraz als procureur was betrokken bij een omstreden rechtszaak tegen verantwoordelijken voor de dood van een vijftienjarige jongen, Berkin Elvan, in Istanbul in 2014. De jongen raakte gewond tijdens protesten in 2013 en overleed vorig jaar.

Vermoedelijk marxistische terroristen hadden Kiraz eerder op de dag in gijzeling genomen. De gijzelnemers waren waarschijnlijk van een splintergroep, de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/Front (DHKP-C). De naam stamt uit de jaren negentig, de extremistische groep uit 1978.