Buitenland

Centrum-rechts wint in meeste Franse departementen

30-03-2015 08:57

De centrum-rechtse partij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy en haar bondgenoten hebben na zondag de meerderheid in 64 van de 101 departementale raden.

Hollande

De socialisten van president Hollande, die tot nu toe zestig van die raden beheersten, hebben er 27 moeten prijsgeven en hebben nu de meerderheid in 33 raden. Daaronder zitten die van Parijs en Frans-Guyana. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt na de tweede ronde van de verkiezingen voor de departementale raden, die afgelopen zondag werden gehouden.

Sarkozy

Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen – dat in de eerste ronde na de UMP op de tweede plaats eindigde en in 25 departementen zelfs op de eerste plaats kwam – heeft in geen enkel departement de meerderheid in de raad veroverd. In de tweede ronde stonden kandidaten van de twee partijen tegenover elkaar die in een departement in de eerste ronde het hoogst waren geĆ«indigd. Sarkozy, president van mei 2007 tot mei 2012, constateerde dat een regeringscoalitie bij verkiezingen nog nooit zoveel departementale raden heeft moeten prijsgeven.