Buitenland

‘Co-piloot Lubitz zat in psychiatrische inrichting’

27-03-2015 08:20

Copiloot Andreas Lubitz zou zes jaar geleden aan een zware depressie hebben geleden. Volgens de Duitse krant Bild was hij in 2009 enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Medische controles

Dat blijkt volgens Bild uit het medisch dossier van Lubitz. De 27-jarige man zou paniek- en angstaanvallen hebben gehad, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. De luchtvaartschool van Lufthansa in het Amerikaanse Phoenix legde hem destijds een vliegverbod op. Gisteren bevestigde het hoofd van Germanwings dat de piloot zijn opleiding zes jaar geleden enkele maanden had onderbroken, tot zijn ‘geschiktheid’ weer een feit was. Een mede-leering verklaarde tegenover Duitse media dat Lubitz in die tijd depressief was.

Medisch toezicht

Lubitz onderging 1,5 jaar lang een psychiatrische behandeling. Hij moest verscheidene keren zijn vlieglessen herhalen wegens depressie voor hij uiteindelijk zijn opleiding succesvol afrondde. In 2009 werd er een ‘ernstig depressieve episode” vastgesteld en werd hij onder medisch toezicht geplaatst.

Aanwijzing

Het Engelse The Telegraph meldt dat de gezagvoerder van het vliegtuig probeerde met een bijl in de cockpit te komen. Ook meldt de krant dat de politie aanwijzingen in het huis van Lubitz heeft gevonden. Zo zou de relatie van de piloot kort geleden zijn beƫindigd.