Buitenland

‘Britse politie blokkeerde pedo-onderzoeken tegen hoogwaardigheids-bekleders’

27-03-2015 14:36

De onafhankelijke klachtencommissie van de Britse politie (IPCC) heeft een nieuw onderzoek ingesteld naar de vermeende bescherming van pedoseksuele hoogwaardigheidsbekleders door de politie. Aanleiding zijn klachten dat een topman van recherchedienst Scotland Yard ondergeschikten opdracht gaf een onderzoek te staken naar een zaak waarin parlementsleden, rechters, mediamensen, acteurs en geestelijken betrokken waren.

Wegmoffelen van bewijzen

Eerder al maakte de IPCC bekend dat zij onderzoek doet naar veertien zaken waarin politiemensen worden beschuldigd van het wegmoffelen van bewijzen en het stopzetten van onderzoeken naar kindermisbruik. Ook in die zaken zouden parlementsleden en politiemensen bij de kinderpornopraktijken zijn betrokken. De Londense politie staat in deze zaken in de beklaagdenbank.

Corruptie op ongekend hoog niveau

De mogelijk moedwillig gesaboteerde pedofiliezaken stammen uit de periode 1970 tot 2005. “Deze uitermate ernstige beschuldigingen hebben betrekking op ongekende corruptie op hoog niveau”, stelde de IPCC eerder deze maand.

Een link met Nederland?

De Tweede Kamer wil ook opheldering over het jarenlang gedogen van pedofilie in Nederland. Het CDA legt daarbij de link met Engeland: heeft de Britse politie in de onderzoeken naar pedofilie in hoge kringen van de afgelopen jaren contact  opgenomen met de Nederlandse politie over Nederlandse verdachten, Nederlandse jongens, misbruik  in Nederland of andere zaken die Nederland raken?

Lees ook

Kamer wil opheldering over gedogen pedofilie