Binnenland

Krakers richten ravage aan in Spuistraat Amsterdam

25-03-2015 09:45

In de Amsterdamse Spuistraat zijn woensdagnacht barricades opgericht en in brand gestoken. Dat gebeurde vlakbij het zogeheten Slangenpand, dat zou zijn overgenomen door krakers.

Update 14:54: De ME staat klaar om met een bak omhoog te gaan om daar krakers van ‘t dak te halen.

Screen Shot 2015-03-25 at 14.52.18 Screen Shot 2015-03-25 at 14.51.50

Vanaf de daken wordt de ME belaagd met vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal. De politie reageerde daarop met de inzet van een waterkanon, maar dat is inmiddels teruggetrokken. De kraan brengt een container naar boven, waarin ME’ers zitten.

Ontruiming

Screen Shot 2015-03-25 at 09.49.24 Screen Shot 2015-03-25 at 09.48.05 Screen Shot 2015-03-25 at 09.48.22

Politie

De politie laat weten zich nog te beraden op de aanpak. Volgens een woordvoerster moet het vuur in elk geval worden geblust en moeten de barricades worden opgeruimd. AT5 meldt dat de politie de Spuistraat aan twee kanten heeft afgezet, en dat brandweerlieden aanwezig zijn.

Confrontatie

Krakers kondigden dinsdagavond laat op internet aan het pand aan de Spuistraat te hebben opengebroken. ‘Beste mensen, fantastisch nieuws. De Slang is net herkraakt,’ werd onder meer gepost op Facebook. Ook de linkse website Indymedia bracht het nieuws. Eerder deze week sprak Burgemeester van der Laan ook al van een herbezetting van het pand. Volgens hem zijn de bezetters uit op een confrontatie met de politie.

Verbijstering

Sommige omwonenden reageren voor de camera van AT5 verbijsterd op de brandende barricades in hun straat. ‘Ik voel me niet echt veilig momenteel’, klaagt een jongeman. ‘De meeste inwoners vinden dit totaal abject’. Andere buurtbewoners reageren milder. ‘Ik vind het wel vet dat ze voor hun eigen rechten opkomen’, vertelt een man. ‘Maar wel belachelijk dat ze de straat blokkeren’. Ook de harde muziek die wordt gedraaid ergert hem: ‘Andere mensen hebben er last van’.

De Key

Voor veel Amsterdammers heeft het pand aan de Spuistraat een bijzondere status: het was tientallen jaren een broedplaats voor kunstenaars. Binnenkort gaat het op de schop, omdat eigenaar Woningbouwvereniging De Key er een complex met woningen, bedrijvigheid en culturele ruimtes van wil maken. Dat idee leidde in het verleden al tot veel verzet. De rechter gaf De Key echter gelijk, waarop de krakers het pand afgelopen zondag verlieten.