Buitenland

Islam gaat Wuppertal splijten zaterdag

12-03-2015 17:15

De Duitse stad Wuppertal zet zich schrap. Zaterdag gaan diverse bewegingen voor en tegen islam de straat op. De politie zet meer dan duizend mensen in om te voorkomen dat de groepen elkaar tegenkomen in de stad in Noordrijnland-Westfalen. 

Om te beginnen demonstreren salafisten uit solidariteit met ,,moslims die gevangen zitten”. Die betoging heeft diverse tegendemonstraties uitgelokt. Zo is er een mars van de bekende anti-islambeweging Pegida. De politie verwacht dat onder anderen ook Hooligans tegen Salafisten (HoGeSa) en groepen rechtsextremisten op de been komen. Al met al wordt rekening gehouden met enkele duizenden betogers

,,Het is een bijzondere situatie. Dit hebben we in heel Duitsland nog niet gehad”, constateerde de politie donderdag. ,,We hebben een moeilijke mix van extremistische opvattingen tegelijkertijd in de stad.”

Salafisten weten de gemoederen al langer bezig te houden in Wuppertal. Begin september benoemden zij een deel van het centrum tot ‘shariazone’ waar moslims het zonder alcohol, kansspel, muziek, pornografie, prostitutie en drugs moeten doen. Een ‘shariapolitie’ zag in de nachtelijke uren toe op naleving. Rechtsextremisten reageerden door een eigen geüniformeerde ordedienst in de nacht op straat te laten rondwandelen.

In Keulen liep een demonstratie van HoGeSa eind oktober volledig uit de hand en kwam het tot confrontaties met de politie. In Bonn en Solingen gingen eerder salafisten op de vuist met de politie.

Anp