Nieuws

Verliezen op Wall Street na goed banenrapport

06-03-2015 19:34

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zakten vrijdag in de eerste uren van de handelsdag stevig in het rood. Beleggers verwerkten onverwacht positieve berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die het moment van de eerste renteverhoging in de VS in jaren dichterbij lijken te brengen. Een hogere rente kan slecht uitpakken voor de aandelenmarkten.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent in de min op 17.876 punten. De brede S&P 500 daalde 1,2 procent naar 2075 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 4935 punten 1 procent onder de slotstand van donderdag.

Voorbeurs bleek dat er vorige maand aanzienlijk meer banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht. Daarbij liep ook de werkloosheid sneller terug dan voorspeld. Die vooruitgang kan de Federal Reserve (Fed) ertoe zetten de rente te verhogen. De Fed heeft de laatste tijd herhaaldelijk aangegeven de timing van dit besluit af te laten hangen van het herstel van de economie.

Alles in het rood

Alle dertig fondsen in de Dow Jones stonden in het rood. Chemieconcern DuPont hield de schade nog het meest beperkt, met een min van 0,4 procent. Farmaceut Johnson & Johnson sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

Apple stond 0,4 procent in de plus. Het bedrijf achter de iPhone en de iPad wordt op 18 maart opgenomen in de Dow Jones en neemt dan de plaats in van telecombedrijf AT&T (min 1,5 procent).

Negatieve sfeer

Foot Locker onttrok zich ook aan de negatieve sfeer op Wall Street. De sportschoenenwinkelketen werd 4,5 procent meer waard, dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Bank of America won bijna 2 procent. De bank kwam als beste uit de stresstest van de Fed.

Druk op de euro

Het vooruitzicht op de hogere rente in de VS zette vrijdag verder druk op de euro, die aan het begin van de avond zakte naar 1,0850 dollar. De Europese munt was in augustus 2003 voor het laatst zo weinig waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond bijna 3 procent in de min op 49,40 dollar.