‘Kamer onjuist geïnformeerd over Teevendeal’

04-03-2015 20:20

Minister Ivo Opstelten zou de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd hebben over de deal die staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) in 2000 als officier van justitie sloot met drugshandelaar Cees H. Dat concludeert het tv-programma Nieuwsuur woensdagavond op basis van eigen onderzoek. Uit documenten zou blijken dat H. toch meer geld heeft gekregen dan Opstelten aan de Kamer meldde.

Vorig jaar april moest Opstelten al in de kamer op het matje komen vanwege onduidelijkheden over deze omstreden deal. Hij is politiek verantwoordelijk voor het optreden van Teeven destijds. Toen hield Opstelten vol dat met de deal 2 miljoen gulden was gemoeid en niet 5 miljoen, zoals H.’s voormalige advocaat Piet Doedens beweerde. Van die 2 miljoen moest H. nog een schikking van 750.000 gulden betalen. De rest kreeg hij inderdaad ‘belastingvrij’ terug.

‘Onvoldoende herinneringen’

De Kamer drong na deze uitleg weer aan bij de minister om de kwestie nog een keer te onderzoeken. Uiteindelijk gaf Opstelten aan dat Teeven ‘onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële ontwikkeling van de schikking’ had. Ook meldde de minister dat hij geen bonnen of bankafschriften heeft kunnen vinden van de deal, ‘als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen’.

Dat hield Opstelten ook vanavond vol, in een reactie op de berichtgeving van Nieuwsuur. Daarin stelde hij nogmaals dat “ambtenaren binnen het Openbaar Ministerie en het departement geen kennis hebben van wat bij de afwikkeling van de schikking feitelijk zou zijn overgemaakt”. Hij noemt de berichtgeving van Nieuwsuur dan ook ‘onjuist’. Nieuwsuur zegt zelf dat het wel degelijk meerdere documenten heeft ingezien via mensen binnen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin zouden de exacte details staan. Ook zouden ze meerdere bronnen gesproken hebben.

Geen goedkeuring

Uit de documenten blijkt onder meer dat er op 10 september 2001 in één keer ruim 4,7 miljoen gulden is overgemaakt aan H. Maar de Tweede Kamer kreeg volgens Nieuwsuur niet alleen het verkeerde bedrag te horen. Ook blijkt nu dat Teeven helemaal geen goedkeuring voor deze veel ruimere deal had. Het bedrag van 2 miljoen is waar de top van het Openbaar Ministerie van uitging toen Teeven goedkeuring voor de overeenkomst kreeg, stelt Nieuwsuur. “Hij had geen toestemming om 4,7 miljoen over te maken, laat staan buiten de belasting om”.

In politiek Den Haag is verbijsterd gereageerd op de berichtgeving. VNL vindt dat minister Opstelten moet aftreden, meldt de partij in een persbericht. Oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SP hebben aangekondigd morgen een debat te zullen aanvragen over de kwestie.

Anp/TPO