Buitenland

Brussel komt eerder met migratieplannen

04-03-2015 16:10

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie in Brussel zal eerder dan gepland komen met een nieuw voorstel voor Europees asiel- en migratiebeleid. Dat kondigde vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag aan. Concrete plannen deed Timmermans niet uit de doeken, maar ,,dit is een probleem dat ons allemaal treft”.

,,Gezien de ernst van de zaak” versnelt Brussel het denkwerk, zei Timmermans. In mei wil de commissie al komen met een nieuw asiel- en migratiebeleid. Oorspronkelijk stond dit gepland voor juli.

Het nieuwe beleid zal zijn gestoeld op vier pijlers: het beter op elkaar afstemmen van de nationale asielsystemen, het beter beschermen van de buitengrenzen van de EU, het tegengaan van illegale migratie en dan met name de mensensmokkelaars en het verbeteren van legale migratie naar Europa. Bij dat laatste denkt Brussel onder meer aan het indienen van een asielaanvraag in het eigen land.

De afgelopen weken zijn er steeds meer berichten over overbeladen boten die kapseizen in de Middellandse Zee waarbij honderden mensen om het leven komen.