Buitenland

Oekraïens parlementslid opgepakt bij rouwmars

01-03-2015 21:49

MOSKOU (ANP) – Tijdens de rouwmars in Moskou voor de doodgeschoten oppositieleider Boris Nemtsov is een Oekraïens parlementslid opgepakt. Het gaat om Aleksej Gontsjarenko, die deel uitmaakt van het blok van de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Volgens Oekraïense media droeg Gontsjarenko een t-shirt met daarop het portret van Nemtsov en daarboven de woorden: ‘helden sterven nooit’. Dat was een de slogans van pro-Westerse manifestaties in Kiev vorige winter. Het Russische persagentschap TASS liet op gezag van de advocaat van het parlementslid weten dat hij de politie niet gehoorzaamde.

Gontsjarenko wordt nu ook ondervraagd voor zijn mogelijke rol bij de brand in een vakbondsgebouw in de Oekraïense stad Odessa, op 2 mei 2014. Toen kwam het tot botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet willen dat Oekraïne uiteenvalt. Ongeveer veertig mensen kwamen door de brand om het leven, ook Russische staatsburgers.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland verzocht om Gontsjarenko onmiddellijk vrij te laten.