Binnenland

Opstelten negeert uitspraak gerechtshof

26-02-2015 07:13

Minister Ivo Opstelten van Justitie heeft een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag naar de prullenmand verwezen. Volgens het gerechtshof schendt de Europese Octrooi Organisatie (EOO) de rechtsorde. Volgens Opstelten geniet de Europese organisatie echter immuniteit, aldus de Volkskrant.

Bij de EOO speelt al jaren een conflict tussen de leiding en een groot deel van de werknemers. Om georganiseerd verzet tegen te gaan, heeft de leiding onder meer het mailverkeer tussen de bonden en hun leden geblokkeerd. Ook het stakingsrecht is ingeperkt en medewerkers die hun onenigheid uiten worden met tuchtmaatregelen en ontslag bedreigd. Bovendien zijn de vakbonden niet welkom aan de onderhandelingstafel.

Volgens het gerechtshof zijn deze maatregelen in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het gerechtshof onderkent dat het octrooibureau aanspraak maakt op immuniteit, maar die autonomie zou niet zover gaan ‘dat EOO algemeen in Europa erkende grondrechten zou mogen schenden’.

Anp/TPO