Buitenland

Dodelijke schietpartij bij synagoge in Denemarken: dader na klopjacht door politie gedood

15-02-2015 01:25

Bij een synagoge in Kopenhagen is afgelopen nacht een man in zijn hoofd geschoten, daarnaast raakten twee agenten gewond. De schutter sloeg op de vlucht maar werd later na een klopjacht bij een treinstation doodgeschoten. De politie gaat er van uit dat hij ook verantwoordelijk is voor de eerdere aanslag, afgelopen zaterdagavond, tijdens een debat over Mohammed cartoons. De Franse minister van Binnenlandse Zaken vertrekt in reactie op de aanslagen vandaag naar Kopenhagen om daar onder andere met zijn ambassadeur te praten.

Een overzicht van de gebeurtenissen:

Dode bij schietpartij bij synagoge

Een persoon werd in het hoofd geraakt bij een schietpartij bij een synagoge in de Deense hoofdstad. Daarbij zijn ook twee agenten zijn gewond geraakt, meldde de Deense politie zondag. Na de schietpartij sloeg de schutter op de vlucht. De Deense politie meldde een paar uur na de schietpartij dat de geraakte man inmiddels ook was overleden. Er raakten daar twee agenten gewond. Ze werden in arm en been geraakt.

Het slachtoffer was een jonge Joodse beveiliger en controleerde bij de ingang bezoekers van een speciale dienst in het gebedshuis. Op het moment van de schietpartij waren ongeveer tachtig mensen in de synagoge. De aanvaller wist niet in het gebouw te komen, aldus voorzitter Rosenberg Asmussen. De synagoge had na de terreuraanslagen in Parijs extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Debat

Eerder dit weekend, afgelopen zaterdagavond, kwam er in de stad een man om en raakten drie agenten gewond toen er werd geschoten tijdens een bijeenkomst over ‘kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting’. In cultureel centrum Krudttonden waren ook de Zweedse tekenaar Lars Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray aanwezig. Ze zijn ongedeerd gebleven. De Deense autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag en een moordaanslag op Vilks. Vilks heeft veel vijanden gemaakt met spotprenten van de profeet Mohammed. Volgens de politie was het op dat moment nog te vroeg om te zeggen of er een verband was tussen de schietpartijen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gaat vandaag naar Kopenhagen om daar onder anderen met de Franse ambassadeur in Denemarken, François Zimeray, te praten.

Dader doodgeschoten bij treinstation

In de buurt van een treinstation werd vervolgens na een nieuwe schietpartij een man door de politie gedood, zo meldde de Deense politie. De man werd neergeschoten nadat in de hoofdstad van Denemarken een klopjacht werd geopend op de dader van de schietpartij bij een synagoge, aan het begin van de nacht. De man opende bij het station het vuur op agenten en werd daarna geraakt door politiekogels.

‘Man pleegde beide aanslagen’

De man die zondag door de Deense politie werd doodgeschoten op een treinstation is volgens de politie waarschijnlijk verantwoordelijk voor de twee aanslagen in die stad zaterdag en zondag waardoor twee doden vielen. De Deense politie gaat er vanuit dat er niet meer daders zijn.

De politie verklaarde dat tijdens een persbijeenkomst zondagochtend, zo weet ANP. “We gaan er vanuit dat dezelfde dader schuldig is aan de twee incidenten en we gaan er vanuit dat de dader die door de politie is neergeschoten in het Nørrebro station de persoon achter beide moorden is”, aldus een woordvoerder van de politie.

Gemeenschap geschokt

De Joodse gemeenschap in Kopenhagen is geschokt door de aanslag. “We zijn allemaal geschokt”, aldus de voorzitter van de Joodse gemeenschap Rosenberg Asmussen. “Dit is waar we bang voor waren. Waarvoor we de hele tijd hebben gewaarschuwd, dat het in Denemarken kon gebeuren.”

Sinds de Deense krant Jyllands-Posten in 2005 voor moslims beledigende cartoons publiceerde, zijn er diverse incidenten in Denemarken geweest. Tot nu toe waren aanslagen verijdeld of mislukt.

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt is opgelucht dat de vermoedelijke dader van de twee aanslagen zaterdag en zondag in Kopenhagen door de politie is uitgeschakeld. Ze verklaarde dat zondagochtend.

“Ik ben blij en opgelucht dat de politie de vermoedelijke dader van de twee schietpartijen onschadelijk heeft gemaakt”, liet ze weten in een verklaring. “Niemand mag wegkomen die de vrije en democratische Deense gemeenschap aanvalt”.

De premier sprak verder van een oneindig treurige ochtend. “Twee onschuldige mensen hebben hun leven verloren door een cynische terreuractie tegen Denemarken.”

Door de twee aanslagen op een cultureel centrum en bij een synagoge kwamen twee mensen om. De vermoedelijke dader werd later door de politie in Kopenhagen doodgeschoten.

(TPO/ANP)