Nieuws

Kleine verliezen op Europese beurzen

29-01-2015 15:49

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden donderdagmiddag op verlies. Oliegerelateerde bedrijven werden van de hand gedaan in navolging van de koersverliezen in de Amerikaanse oliesector. In Amsterdam vielen de jaarresultaten van olieproducent Shell tegen.

Vlak na de opening van de beurzen op Wall Street stond de AEX-index in Amsterdam 0,2 procent in de min op 451,44 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 665,94 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt leverden tot 0,3 procent in. De beurs in Parijs noteerde nagenoeg onveranderd

Shell, dat in het vierde kwartaal ruim een miljard minder winst boekte, daalde ruim 4 procent in de AEX. Het olieconcern schroeft de investeringen de komende drie jaar met meer dan 13 miljard euro terug vanwege de sterk gedaalde olieprijs.

Boskalis

Baggeraar Boskalis was de grootste daler in de AEX met een min van 8,4 procent. Volgens analisten van Kepler Cheuvreux zal Boskalis niet ontsnappen aan de negatieve trend die heerst bij dienstverleners aan de offshore-industrie. Ook een overname van bodemonderzoeker Fugro door Boskalis is volgens het effectenhuis op korte termijn onwaarschijnlijk. Fugro noteerde 5 procent in de min.

Ook elders in Europa stonden aandelen van oliebedrijven onder druk. In Parijs verloor Total 1,5 procent, terwijl concurrent BP in Londen ruim 2 procent inleverde.

Deutsche Bank

In Frankfurt vielen de cijfers van Deutsche Bank (plus 2,5 procent) in goede aarde. De grootste bank van Duitsland wist zijn jaarwinst ruimschoots te verdubbelen. In Londen steeg Diageo 2,5 procent na beter dan verwachte resultaten van het grootste drankenconcern ter wereld.

De euro was 1,1335 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 44,72 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 49,02 dollar per vat.