Weten & Tech

‘Identiteitsfraude schaadt slimme meter’

29-01-2015 16:10

DEN HAAG – Netbeheerders nemen maatregelen om te voorkomen dat met identiteitsfraude gegevens van de ‘slimme meter’ kunnen worden opgevraagd. Dat laat brancheorganisatie Netbeheer Nederland donderdag weten.

Een journalist slaagde er deze week in om de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als klant. De branche neemt dit hoog op. Hieruit blijkt immers dat het mogelijk is om onder een valse naam gegevens van anderen op te vragen.

Consumenten die inzicht willen in hun energieverbruik, kunnen kiezen voor het gebruik van online apps die de gegevens van hun eigen energiemeter doorgeeft. Dit kan alleen als de consument een slimme meter heeft.

Komende maand accepteren de netbeheerders even geen data-aanvragen van nieuwe adressen. Betrokken partijen zullen kritisch tegen het licht worden gehouden en er zal een gedragscode worden opgesteld. Dit om strenger controle uit te oefenen op de identiteit van de klant, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de invoering van het meternummer van de klant.