Binnenland

Koenders: extra sancties tegen Russen

28-01-2015 18:00

DEN HAAG (ANP) – De Europese Unie moet extra sancties tegen Rusland voorbereiden vanwege het opgelaaide geweld in het oosten van Oekraïne. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer. Een brede meerderheid in de Kamer steunt het beleid.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten praten donderdag in Brussel tijdens een extra zitting over de voorstellen. Koenders wil tijdens die bijeenkomst ook proberen de huidige sancties, die in maart aflopen, met zes maanden verlengd te krijgen.

Verder wil hij in de verklaring een verwijzing naar het Internationaal Strafhof (ICC) gezien de wandaden die worden gepleegd. Oekraïne moet zich zo snel mogelijk bij het ICC aansluiten, zei Koenders. Volgens hem zijn de separatisten met steun van Rusland verantwoordelijk voor het opgelaaide geweld.

Volgens de minister zijn de separatisten met steun van Rusland verantwoordelijk voor het opgelaaide geweld. Daarbij vielen zaterdag door een raketaanval op de Oekraïense havenstad Marioepol zeker dertig doden en veel gewonden. De raket was afgeschoten uit gebied in handen van de opstandelingen.

Dat ook de nieuwe Griekse regering met de maatregelen gaat instemmen, “acht ik niet onmogelijk”, zei Koenders. Eerder keerde Athene zich tegen een EU-verklaring waarin met nieuwe sancties werd gedreigd. Dat kwam volgens hem omdat de Grieken onvoldoende gekend waren in de verklaring. “Dat is iets anders dan tegen zijn.”