Nieuws

Wall Street verwerkt bedrijfsresultaten

27-01-2015 14:53

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen openen dinsdag naar verwachting flink in de min. Beleggers in New York verwerken een grote stroom aan bedrijfsresultaten, waarbij die van zwaargewichten als Microsoft en Caterpillar tegenvielen.

Microsoft ging maandag in de nabeurshandel al omlaag, na de presentatie van teleurstellende tweedekwartaalcijfers. Hoewel de prestaties nagenoeg in lijn waren met de doorsnee verwachting van marktkenners, vielen een afkalvende vraag naar Windows-software en negatieve wisselkoerseffecten op.

Machinebouwer Caterpillar wist de eigen prognoses niet waar te maken. Dat kwam onder meer door de lagere olieprijs; veel bedrijven in de olie- en gassector stellen investeringen uit. Daar heeft het concern als leverancier van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw veel last van.

Sterke dollar

Proctor & Gamble had last van een sterke dollar en zag de winst en omzet in het tweede kwartaal van zijn boekjaar zakken. Chemieconcern DuPont had eveneens last van negatieve wisselkoerseffecten en een zwakke vraag. Nabeurs openen onder meer Apple, AT&T en Yahoo de boeken.

Op macro-economisch vlak bleek dat de orders voor duurzame goederen in december met 3,4 procent zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. De daling kwam onverwacht. Economen rekenden gemiddeld op een toename. Daarnaast was de krimp in november veel sterker dan eerder gedacht.

De Amerikaanse aandelenbeurzen kwamen maandag nauwelijks in beweging. De leidende Dow-Jonesindex sloot een fractie hoger op 17.678,70 punten. De brede S&P eindigde 0,3 procent in de plus op 2057,09 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,3 procent tot 4771,76 punten.