Nieuws

VS pompen miljarden in economie India

26-01-2015 18:38

NEW DELHI (ANP) – De Verenigde Staten gaan de komende tijd via leningen en investeringen 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) pompen in de economie van India. Dat maakte president Barack Obama maandag bekend. De president sprak van een ,,onbenut potentieel” met betrekking tot zakendoen en strategisch partnerschap.

India is goed voor slechts 2 procent van de Amerikaanse import en 1 procent van de export van ‘s werelds grootste economie. De handel tussen de landen vertegenwoordigt een totaalwaarde van circa 100 miljard dollar. Beide landen zouden graag zien dat India als economische mogendheid meer tegengewicht gaat bieden aan buurland China.

Eerder sprak de Indiase premier Narendra Modi al uit dat India meer commerciële handel wil met de VS, onder meer in nucleaire grondstoffen, die niet zijn bedoeld voor militaire doeleinden. De VS maken zich zorgen over de handel die India drijft met die grondstoffen. Het gevoelige onderwerp zorgt al lange tijd voor gespannen verhoudingen tussen beide landen.