Nieuws

Europese beurzen houden winsten vast

26-01-2015 15:46

AMSTERDAM (ANP) – De meeste Europese beurzen zijn maandag na een kwakkelend begin van de dag in de middaghandel verder opgeklommen. Daarmee lijken de financiële markten de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland te hebben verwerkt. Een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen gaf verdere steun aan de handel.

De Amsterdamse aandelenbeurs begon de dag met een klein verlies, maar maakte die min al snel weer goed. De AEX vertoonde daarmee hetzelfde beeld als de graadmeters in Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan. De AEX-index noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,3 procent hoger op 455,87 punten. De MidKap won 1 procent tot 668,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,7 procent bij. Londen ging 0,2 procent omlaag. In Madrid en Milaan stegen de beurzen respectievelijk 1 en 0,5 procent.

De beurs in Athene noteerde 2,8 procent in de min, na een aanvankelijk verlies van circa 4 procent. Griekenland sprak zich zondag uit tegen het strenge bezuinigingsbeleid. De linkse partij Syriza werd de grootste tijdens de verkiezingen en vormt een coalitie met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken. Beide partijen verzetten zich tegen de bezuinigingen die de eurolanden, het IMF en de ECB Griekenland hebben opgelegd.

Gemalto

Grootste daler in de AEX was digitaal beveiliger Gemalto met een min van 1,4 procent. Kabelmaatschappij Altice stond bovenaan met een winst van 3,3 procent. Op de lokale markt daalde HAL 0,6 procent. De investeerder brengt zijn optiekdochter GrandVision op 6 februari naar de beurs.

In Brussel vielen de kwartaalcijfers van Delhaize in goede aarde. Het aandeel van de Belgische branchegenoot van Ahold won bijna 6 procent. Aer Lingus klom in Dublin 1,7 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij neemt een nieuw overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, in overweging na eerder al twee overnamepogingen van IAG af te hebben gewezen.

De euro was 1,1255 dollar waard, tegen 1,1283 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 45,34 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 48,42 dollar per vat.