Weten & Tech

Betere bescherming incassobetalingen iDeal

26-01-2015 21:52

HILVERSUM – Er komen maatregelen tegen misbruik met incassobetalingen via iDeal. Dat zegt een medewerker van Betaalvereniging Nederland volgens Tweakers in een reactie op een uitzending van TROS Radar. Schimmige bedrijven zouden ongevraagd geld van de rekeningen van klanten halen die met iDeal betaalden.

Volgens Radar zetten de malafide ondernemers betalingen via iDeal op met de belofte dat het om eenmalige incassobetalingen gaat. In werkelijkheid gaat het om een automatische incasso en kunnen de bedrijven steeds geld afschrijven. Volgens de medewerker van de Betaalvereniging Nederland is die truc over een tijdje niet meer mogelijk. De organisatie wil daarvoor de voorwaarden aanpassen. Het wordt dan niet meer mogelijk om aanvullende afschrijvingen te doen.

Voor bonafide bedrijven die met automatische incasso’s werken, wordt het mogelijk om de terugkerende betalingen elektronisch te laten goedkeuren door de klant. Wanneer die nieuwe regeling ingaat, is nog onduidelijk. Het wachten is op een akkoord van de banken.