Buitenland

Man doodt twee agenten in New York

20-12-2014 22:58

Een 28-jarige man heeft zaterdag twee politieagenten doodgeschoten in New York. Dat bevestigde een politiecommissaris zaterdagavond. De agenten, Rafael Ramos en Wenjian Liu, hielden in hun auto de wacht op een kruispunt in het stadsdeel Brooklyn toen ze uit het niets door de schutter, Ismaaiyl Brinsley, werden neergeschoten met een semi-automatisch wapen. De schutter vluchtte vervolgens naar een nabijgelegen metrostation waar hij zelfmoord pleegde.

De moord gebeurde als een executie, de auto van de agenten werd “volgepompt” met kogels, aldus de krant The New York Post. De schutter vluchtte en kwam tijdens een vuurgevecht om het leven. Over zijn identiteit en motieven is niets bekendgemaakt.

Bedreiging van Politie

De moord heeft volgens de politiecommissaris niets te maken met terrorisme. Amerikaanse media melden dat de man uit wraak handelde. Het zou een vergelding zijn voor het politiegeweld tegen minderheden. De schutter dreigde volgens de politiecommissaris al eerder op sociale media tegen de politie.

Brinsley schoot eerder zaterdag zijn vriendin neer. Die raakte daarbij ernstig gewond. Dat gebeurde in Baltimore County, in de staat Maryland.

Politiegeweld

In de wijk waar de schietpartij plaatsvond wordt al weken gedemonstreerd tegen buitensporig politiegeweld. Aanleiding was het jurybesluit om een blanke agent in New York niet te vervolgen voor de fatale arrestatie van de donkere Eric Garner.

De politie uit sindsdien weer kritiek op de burgemeester van New York, Bill de Blasio, vanwege zijn houding ten opzichte van de politie.

https://www.youtube.com/watch?v=qVQSfr5SAGE

(ANP/TPO)