Binnenland

‘Afperser’ familie De Mol achter tralies

05-12-2014 11:10

HILVERSUM (ANP) – Een 70-jarige man uit Zeist heeft bekend dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst. Hij is woensdag opgepakt en de onderzoeksrechter in Utrecht heeft zijn voorarrest vrijdag met twee weken verlengd.

,,Voor zover wij kunnen nagaan, is de verdachte niet bekend bij de familie De Mol noch bij Talpa”, zei de woordvoerder van John de Mol. De bekende mediafamilie is ,,blij en opgelucht” dat de verdachte vastzit.

,,Dat de dader is opgepakt, is het mooiste sinterklaascadeau dat ik me had kunnen wensen”, zo reageerde Linda de Mol bij LINDAnieuws. ,,Alle tipgevers die hebben meegeholpen deze zaak tot een goed einde te brengen, dank u wel. Maar de grootste dank gaat uit naar de politie, die werkelijk fantastisch en uiterst zorgvuldig recherchewerk heeft verricht en alles in het werk heeft gesteld om de dader op te sporen en aan te kunnen houden.”

Brieven

De man stuurde brieven naar John de Mol waarin hij een groot geldbedrag eiste, anders zou hij het gezin van Linda iets aandoen. De verdachte is de man die in september bij banketbakker Wassenaar in Blaricum een doos taartjes bestelde voor John de Mol. Op de taartdoos liet hij een dreigbrief plakken.

De politie heeft ‘klassiek recherchewerk’ gedaan om bij de man uit te komen, zegt de politie. Bij zijn arrestatie woensdag werden spullen in beslag genomen. Die waren voldoende verdacht om DNA af te nemen. Donderdagavond bleek uit onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut dat dit DNA overeenkwam met sporen die eerder in de zaak waren gevonden. Daarop bekende de man uit Zeist.

Zeist

De politie kwam in Zeist terecht toen de afperser op dezelfde dag dat hij de taartjes bestelde brieven voor John en Linda de Mol verstopte. Dat gebeurde bij Slot Zeist, op de begraafplaats in Zeist en in Huizen.

Vanaf dat moment besloot de familie in overleg met politie en justitie om niet meer te reageren op eisen van de afperser. Er is nooit geld betaald, benadrukt de politie.

Banketbakker Frans Wassenaar is ook blij met de arrestatie. Zijn medewerkster heeft geholpen met het maken van de compositietekening die werd vrijgegeven. ,,Hopelijk hebben we een steentje bijgedragen.”