Weten & Tech

Overheid start eigen bedrijf aanleg glasvezel

28-11-2014 16:03

DOETINCHEM – Tien Achterhoekse gemeenten beginnen samen met de provincie Gelderland een eigen bedrijf om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Ze voelen zich daartoe gedwongen omdat het bedrijfsleven geen interesse heeft.

Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zei dat vrijdagmiddag in Doetinchem. Het bedrijf moet zorgen voor aanleg van snel internet in gebieden waar bewoners en bedrijven zich nu nog behelpen met een telefoonlijn. De provincie betaalt 32 miljoen euro, de gemeenten zorgen samen voor de overige 25 tot 30 miljoen euro.

In april start het breedbandbedrijf en in de zomer van 2015 begint de aanleg van 20.000 tot 24.000 aansluitingen. Voorwaarde is dat minstens de helft van de inwoners intekent op glasvezel.

Aanleg mag volgens Europese regels alleen in gebieden waar nog geen enkele vorm van snel internet beschikbaar is. In Nederland heeft 99 procent van de inwoners al de beschikking over snel internet. Maar bedrijven vinden aanleg van glasvezel in de Achterhoek en nog een aantal regio’s te duur.