Binnenland

Coalitie eens over aanpak schijncontructies Oost-Europese werknemers

25-11-2014 21:43

Het wordt makkelijker schijnconstructies met Oost-Europese werknemers aan te pakken. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het dinsdag vrijwel eens geworden hierover, zeggen ingewijden. Vorige week lukte het nog niet overeenstemming te bereiken. 

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil voorkomen dat bedrijven Poolse of andere Oost-Europese werknemers onder het minimumloon betalen, waardoor zij Nederlanders verdringen op de arbeidsmarkt. Dat komt onder meer in de tuinbouw, de bouw en het transport veel voor.

Volgens het plan van Asscher zou een hoofdopdrachtgever er altijd voor verantwoordelijk worden dat cao-afspraken worden nageleefd. In de huidige situatie is alleen de directe werkgever aansprakelijk.

De VVD vond dat te ver gaan. De liberalen waren bang dat bedrijven met te veel bureaucratische rompslomp zouden worden opgezadeld.

In het compromis dat nu in de maak is kan de hoofdaannemer alleen rechtstreeks worden aangesproken bij grove nalatigheid.

Die heeft dan 6 maanden de tijd om in te grijpen. In andere gevallen moeten eerst de andere opdrachtgevers in de keten worden aangesproken.