Binnenland

VVD verliest weer 2 zetels in peiling

02-11-2014 09:52

DEN HAAG (ANP) – Het lijkt dat de glans van de VVD die sinds eind juli in de peilingen duidelijk te zien was, er weer af aan het gaan is. Dat concludeert Maurice de Hond zondag op basis van zijn nieuwste peiling. De grootste regeringspartij verliest 2 zetels en komt nu uit op 24. De partij staat nu 6 zetels lager dan het hoogtepunt zes weken geleden, constateert De Hond.

De ophef over de extra betaling aan Europa, de voorstellen rondom bijtelling van de leaseauto en extra te betalen belasting over 2014, doet de VVD en premier Mark Rutte electoraal niet goed, stelt de opiniepeiler. De partij die daar de afgelopen weken het meest van profiteert is de PVV. Die staat inmiddels op 28 zetels (+1) en is in de peiling de populairste partij. De PVV had 2 maanden geleden nog 8 zetels minder.

CDA staat 1 zetel achter op de VVD. D66 is 1 zetel gestegen en staat nu 3 zetels achter op de VVD.

Verzwakken

Hoe de positie van Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bij de kiezers aan het verzwakken is, blijkt uit de antwoorden op de vragen over de extra afdracht van meer dan 600 miljoen euro aan de EU. Kiezers denken in overgrote meerderheid dat Rutte en Dijsselbloem maar deden alsof ze verbaasd waren over het bedrag. Drie kwart van de kiezers denkt dat het bedrag in z’n geheel betaald wordt.

Het onderwerp ‘miljonairsbelasting’ brengt een scheiding tussen kiezers van de VVD en de PvdA. Kiezers van de PvdA zijn daar voor 84 procent voor (vrijwel hetzelfde percentage als die van de SP). Kiezers van de VVD zijn er voor 39 procent voor. In totaal is twee derde van de kiezers voor.