Binnenland

Van Vliet: buitengewoon zuur voor huurders

30-10-2014 14:08

DEN HAAG (ANP) – Het is buitengewoon zuur dat het de huurders zijn die opdraaien voor de kosten van alles wat misging bij de woningcorporaties. Voorzitter Roland van Vliet van de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden heeft onderzocht, zei dat donderdag bij de presentatie van het commissierapport.

Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet (hij stapte eerder uit de PVV) sprak van ,,een giftige cocktail” van overambitieuze bestuurders en van corporaties en falend toezicht dat de problemen heeft veroorzaakt. De commissie beveelt aan ,,de teugels aan te trekken en duidelijke grenzen te stellen”.

Volgens Van Vliet zijn er veel verantwoordelijken: de corporatiebestuurders, de toezichthouders en de politiek. Achtereenvolgende bewindspersonen hebben gefaald en er was sprake van ,,politiek opportunisme”.

Herhalingen voorkomen

De commissie komt met aanbevelingen die herhaling moeten voorkomen. ,,Dit mag nooit meer gebeuren”, zei Van Vliet. De commissie wil dat corporaties zich weer op hun kerntaken richten. ,,Geen commerciële avonturen meer.” Ook moet er er één onafhankelijke toezichthouder komen.

De Tweede Kamer zal snel debatteren over het rapport.