Binnenland

Alertheid op IS-strijders onder asielzoekers

07-10-2014 12:03

DEN HAAG (ANP) – Antiterreurcoördinator Dick Schoof en de veiligheidsdiensten hebben momenteel geen aanwijzingen dat IS-strijders als asielzoekers naar Nederland komen. Dat zegt zijn woordvoerder dinsdag. De Nederlandse diensten houden de reisbewegingen uit de IS-gebieden in Irak en Syrië wel scherp in de gaten.

De Duitse krant Bild am Sonntag meldde op basis van bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat IS groepjes terroristen als vluchtelingen naar West-Europa wil loodsen. Amerikaanse geheime agenten zouden gesprekken hebben afgeluisterd waarin de plannen worden besproken. Door de terroristen als vluchtelingen te sturen, hoopt IS de steeds beter beveiligde vliegvelden te slim af te zijn.

De deelname van Nederland aan de missie tegen IS in Irak kan leiden tot een hogere terroristische dreiging en een groter risico van aanslagen in en tegen Nederland, liet het kabinet al eerder weten. Vanaf afgelopen zondag worden acht F-16’s (waarvan twee als reserve) ingezet boven Irak en trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega’s. De Nederlandse missie beperkt zich voorlopig tot Irak.

In een recent interview met het ANP gaf Schoof aan dat Nederland aan de missie meedoet, ,,juist om de dreiging die van terroristische organisaties als IS uitgaan, te verminderen”.